13349               1399/08/02


آیا کودکان توسط بازی‌های آنلاین دروس را یاد می‌گیرند؟

آموزش آنلاین دروس یکی از مدرن‌ترین ایده‌های آموزشی در این سال‌های اخیر است. ایده‌ای که با توسعه زیرساخت‌های فضای مجازی مطرح شده و حالا خیلی قدرتمند در عرصه‌های آموزشی مورد توجه قرار گرفته است. خصوصاً در این ایامی که به ترتیبی فضاهای آموزش حضوری با محدودیت‌های گسترده مواجه است، موضوع آموزش آنلاین دروس بیش از هر زمان دیگری مورد توجه قرار خواهد گرفت.

در آموزش آنلاین دروس تقریباً خط مش مشخصی برای مواجه شدن با دانشجویان و حتی دانش‌آموزان نوجوان مطرح می‌باشد. اما چگونه می‌توانیم یک مسیر درست و اثربخش را در آموزش آنلاین دروس کودکان خردسال بگنجانیم؟ چرا که آموزش کودکان ماهیتی کاملا متفاوت از نوجوانان دارد. حال اگر بخواهیم این آموزش را در بطن یک فضای مجازی قرار داده باشیم، چه روش‌هایی را باید برای نگه داشتن کودکان در مسیر آموزش در نظر گرفت؟ یک ایده منطقی استفاده از بازی های آنلاین برای یادگیری دروس می‌باشد. ایده‌ای که باید به بحث در سطح اثربخشی آن بنشینیم.

آموزش آنلاین دروس در دنیای کودکانه

وقتی در فضای مجازی قصد آموزش کتابهای درسی دبستان را دارید، باید سبک و ایده‌های آموزشی خود را به مانند همان فضا تدارک دیده باشید. همانطور که می‌دانید مسیر آموزش دروس دبستان مبتنی بر روح بازیگوش کودکان است. به هر حال کودکان در هر چیزی وجه سرگرم‌کننده آن را می‌بینند؛ پس ما نیز باید در تدوین آموزش آنلاین دروس برای کودکان وجه سرگرم کننده‌ای ایجاد کرده باشیم.

مثلاً می‌توانید اصول آموزش ریاضی اول دبستان را در نظر بگیرید. ریاضی در کتاب‌های درسی امروز کودکان ما رنگ و بوی بازی با اعداد را پیدا کرده است. حتی در بطن آموزش ریاضی دوم دبستان و شاید ریاضی سوم دبستان نیز این الگو حاکم است، خصوصا وقتی قرار است کودکان ما با چند بازی ساده در اعداد، مقدمات ریاضی را یاد بگیرند!

همین نگرش در درس‌های دیگر نیز وجود دارد؛ مانند فارسی اول دبستان و فارسی دوم دبستان و... که تقریباً آمیخته با خلق انواع بازی‌ها با کلمات شده‌اند. ماهیت این ایده‌ها در آموزش دروس دبستان، انتخاب اصولی و البته اثربخشی است. کودکان در بازی‌های خودشان، درس های زندگی را یاد می‌گیرند. پس اگر قرار است ما نیز در آموزش آنلاین دروس برای آنها درس‌هایی تدارک دیده باشیم، باید شرایط خلق یک بازی جذاب را مورد توجه قرار بدهیم.

قدرت بازی‌های آنلاین را دست کم نگیرید!

تقریباً همه والدین از نفوذ هر چه بیشتر گوشی‌های هوشمند در میان دستان کودکانشان ابراز نگرانی دارند؛ چرا که اصولا این وسیله را در تقابل با مسیر آموزش کودک خود می‌دانند. اما آیا نمی‌توان این موضوع را از جنبه‌های دیگر نگاه کرد؟

گوشی یا تبلت، فرقی نمی‌کند؛ ماهیت جذاب این وسیله مدرن امروزی برای هر کودکی شناخته شده است. کودکان در دنیای گوشی‌های هوشمند بازی‌های آنها را می‌خواهند و شما در مقام والدین آگاه می‌توانید از این خواسته به عنوان یک فرصت برای تدوین برنامه‌های آموزشی استفاده کنید. کافی است شرایطی را فراهم کنید تا کودک شما در حین استفاده از گوشی هوشمند در مسیر یک آموزش آنلاین دروس قرار گیرد.

اما چطور می‌توان این کار را کرد؟ مگر می‌شود یک کودک بازیگوش را پای آموزش خسته‌کننده درس‌های دبستانی نگه داشت، وقتی کودک ما به راحتی در همان گوشی به انواع بازی‌های جذاب دسترسی دارد؟

راه حل در یکی کردن بازی‌ها و برنامه‌های آموزشی است. داستان خلاقانه‌ای که می‌توانید در اپلیکیشن میشا و کوشا و دیگر اپلیکیشن‌های نمونه به درستی شاهد آن باشید.

اپلیکیشن میشا و کوشا و شاید هر نرم افزار درسی دبستان دیگری یک هدف ساده را دنبال می‌کنند. خلق بازی‌ای که در بطن خود برنامه‌های آموزشی را قرار داده است. البته این موضوع به نحوی است که کودک هرگز متوجه وجه آموزشی آن نیست؛ بلکه در جریان بازی های آنلاین برای یادگیری دروس به شکل ناخودآگاه نیازهای آموزشی خود را فرا می‌گیرد.

برای این منظور در اپلیکیشن دبستان سعی در ایجاد یک تعامل با کودک شده است. تعاملی که در شکل بازی‌های متنوع ماهیت تفریحی آموزش در اپلیکیشن آموزشی دبستان را مشخص خواهد کرد. در نرم افزار دروس دبستان، بازی کردن کودک حرف اول را می‌زند. بازی‌هایی که در ایده طراحی اپلیکیشن درسی دبستان، می‌خواهند به نوعی کودک بازیگوش را در جریان یک آموزش آنلاین دروس قرار داده باشند.

در این بین، شاید نسبت به فضای درنظر گرفته‌شده برای نرم افزار دبستان نگاه تاثیرگذاری نداشته باشید؛ اما برای مشاهده نتایج در نرم افزار درسی دبستان باید صبر کنید؛ چرا که مسیر اثربخشی بازی های آنلاین برای یادگیری دروس اصولا مسیری کند و زمانبر، اما کاملا اثربخش است.

تجربه نشان داده است که کودکان هر آنچه در بازی‌هایشان یاد بگیرند، به این سادگی‌ها از یاد نمی‌برند؛ چرا که آنها را در شوق هیجان یک بازی لذت بخش مانند آنچه در نرم افزار آموزشی دبستان پیش بینی شده است، یاد گرفته‌اند.