13396               1399/05/25


تشویق کودکان به درس خواندن و ایجاد اشتیاق یادگیری در کودکان از مهم‌ترین دغدغه‌های والدین است. علاوه بر پدران و مادران، آموزگاران نیز سهم زیادی در این مورد دارند. از علل عمده‌ای که دائماً با خلاقیت‌ها و چارچوب‌شکنی‌هایی در زمینه آموزش و پرورش کودکان مواجه می‌شویم نیز همین موضوع است؛ چرا که اتکا به سیستم‌های سنتی آموزش نه تنها چاره‌ساز تشویق کودکان به درس خواندن نیست، بلکه ممکن است نقشی منفی در ایجاد اشتیاق یادگیری در کودکان داشته باشد؛ اما چطور می‌توان با تشویق کودکان به درس خواندن و ایجاد اشتیاق یادگیری در کودکان، آینده‌ای بهتر برای آنان رقم زد؟

شناخت علایق کودک

شناخت علایق کودک و به کارگیری آن در روند آموزش می‌تواند نقشی تعیین‌کننده در بهبود یا ایجاد اشتیاق یادگیری به کودکان داشته باشد. به عنوان مثال، برای کودکی که به نوعی خاص از اسباب‌بازی علاقه دارد، بهتر است از همان وسایل برای آموزش مفاهیم ریاضی و دروس مدرسه استفاده کرد. استفاده از اپلیکیشن آموزشی بازی محور نیز می تواند یکی از راهکارهای خوب باشد.

ایجاد محیط تعاملی برای کودکان

محیط تعاملی و رابطه دو طرفه می‌تواند باعث تشویق کودکان به درس خواندن شود. منظور از تعامل این است که یادگیری کودک، محدود به دریافت مستقیم اطلاعات از آموزگار یا والدین نباشد. بلکه با دادن سرنخ‌هایی به کودک، از او بخواهید که مسئول آموزش، خودش باشد. همچنین می‌توان شرایطی را فراهم کرد تا کودکان در کنار هم، مسائل مختلف را برای یکدیگر تشریح نمایند. مثلا امروزه با ساخته شدن برنامه آموزشی ابتدایی و دبیرستان، بسیاری از مفاهیم به صورت تعاملی در اختیار دانش آموزان قرار می گیرند. به صورتی که آموزش آنلاین ابتدایی به صورت بازی محور طرفداران زیادی در بین والدین، دانش آموزان و همچنین معلمان دارد.

یادگیری عملی در کودک

تزریق مفاهیم خام و تئوری‌هایی که صرفاً باعث ایجاد تجسمات ذهنی می‌شوند، کارآیی چندانی در یادگیری کودک نخواهند داشت. بهترین روش یادگیری این است که دانسته‌های کودک را به دستاوردهای عملی تبدیل کنید. قرار دادن پروژه‌های هنری و طراحی و ساخت کاردستی‌ها می‌تواند فعالیتی مفید در یادگیری عملی کودک باشد. امروزه در اپلیکیشن آموزشی دبستان و اپلیکیشن آموزشی دبیرستان محتواهای درسی به شکل هایی قابل فهم و درک برای دانش آموزان طراحی شده است. به صورتی که در نرم افزار آموزشی ابتدایی میشا و کوشا تمامی دروس را می توان به صورت عملی مشاهده کرد به طوری که باعث درک بیشتر مفاهیم در دانش آموزان شود.

سفرهای علمی

سفرهایی در طبیعت یا مناطق فرهنگی و اجتماعی که همراه با آموزش هستند می‌توانند گزینه‌هایی جذاب برای تشویق کودکان به درس خواندن باشند. به عنوان مثال، مروری که بر وقایع تاریخی می‌شود، اگر همراه با گردشی در موزه ملی معاصر باشد، می‌تواند روند یادگیری را تا حد زیادی تقویت نماید.

بازی‌ها و نرم‌افزارهای آموزشی

در سال‌های اخیر، آموزش دروس دبستان در قالب اپلیکیشن آموزشی دبستان، نرم افزار آموزشی دبستان و نرم افزارهای چند رسانه‌ای، با تاثیرات چشمگیری مواجه بوده است. اپلیکیشن آموزشی دبستان، مفاهیم دروس مختلف را در تصویرسازی‌ها، موزیک و برنامه‌های سرگرم‌کننده منتقل می‌کنند. آموزش کتابهای درسی دبستان وقتی که با برنامه آموزشی دبستان انجام شود، می‌تواند کیفیت و کمیت ناشی از انتقال داده‌ها را با رشدی صعودی همراه کند. یکی از علت هایی که اپلیکیشن میشا و کوشا در مدارس و در بین والدین و دانش آموزان بسیار مورد استقبال قرار گرفته نیز این موضوع است.

ارتباط مفاهیم ذهنی به دنیای واقعی

کودکان در حین آموزش‌ها، با حجم زیادی از مفاهیم انتزاعی مواجه می‌شوند. باقی ماندن این مفاهیم صرفاً در ذهن کودک، باعث می‌شود تا استفاده‌ای عملی از آن‌ها نشود. مهم است که به کودکان یاد بدهید که چگونه این مفاهیم را در دنیای واقعی به کار ببندند. به عنوان مثال می‌توان ریاضی اول دبستان را به شکلی که یک مغازه‌دار از جمع و تفریق اعداد استفاده می‌کند به کودک نشان داد. همچنین برگزاری تئاترهایی که برگرداندن یک رویداد تاریخی هستند نیز نمونه‌ای دیگر از این فعالیت‌هاست.